Статии

“Имаме нужда от Jagermeister и бира!”
(Internet 2000)


Меланхолия и сърдечна мъка трябва да са първите неща, които свързвате с HIM. Но финландската банда е различна. Спокойни и на място, вироглави, но общителни, забавни и иронични. Но преди всичко търпеливи, ако става въпрос за феновете им.
Тийнейджъри спират непрекъснато. Съмнение. Това наистина ли е Ville? Продължават, спират, говорят. После пак се връщат. Неувереният вид е станал малко по-сигурен. “Може ли един автограф?” И съвсем тихичко – отговорът. “Няма проблем!” Певецът от HIM, Ville Valo се усмихва отново и отново. Търпеливо подписва автографи, тениски и дори длан, ако някой пожелае. Снима се с фенове и се заприказва за кратко.
От време на време се чува смехът му. Същият смях, който казва на журналистите “толкова набързо, не бе предвидено на сериозно!” Това се случва често. Не всеки забелязва веднага сериозната ирония на фронтмена Ville Valo. Наистина ли е сериозен? “Светата Библия е интересна книга със страхотни истории”, така обяснява той, например, защо екипът на SWR-3 са му купили Библията. Тогава изведнъж изкачат трите думи “Смешна книга!” и отново неизменният смях.
Повече рок-eнд-рол
HIM летяха до новия SWR-3 поп-фестивал само ден преди шоуто си. Пристигане в 18:20 във Франкфурт. Малко по-късно на следващата бензино-станция: “Имаме нужда от Jдgermeister и бира.” Изтощителна нощ…
На следващия ден – първото интервю. Ville Valo казва, че следващият албум ще излезе идващата пролет. Как ще звучи? “Повече рок-енд-рол!” За сега са написали 12 нови песни. “Звучи страхотно!” Следват въпросите, пред тях ще се изправят още няколко пъти. “Много пушиш. – Така е. – А гримът? – Не е маска. Искам просто да съм различен от другите.”
“Съгласен съм, че трябва да можеш да си даунлоудваш нашата музика”
В момента си е пуснал косата да расте дълга. По-късно говори с друг интервюиращ и обяснява, че червеното кожено яке е подарък от едно момиче от Хелзинки. Отпуснат той отпива от бутилката си бира отново и отново. Тогава става сериозен. Относно интернет. “Нямам нищо против това. Може да си сваляте музиката ми от интернет. Спомням си толкова пъти, когато не съм могъл да си позволя да се взема даден албум.” Следват ясните думи: “Това са само лайняни истории от звукозаписните компании.” Звукозаписната индустрия веднага трябва да реагира: вокалистът на HIM казва и се замисля за други възможности… Обвивка в 3D-изглед... “Това би било възможно на екрана.”
Само да звучаха тези думи на добър техничен език... Слабичкият финландец си няма собствен компютър. “Организаторът на турнетата винаги си носи лаптопа”, отвръща той, “но аз предпочитам да се обаждам на хората и да се вслушам в гласа им, отколкото да им пращам и-мейли.”
Вечерта след концерта за малко спират във Фрайдричскейл в Баден Баден. Любопитните членове на групата опитват водата. Правят физиономии. “Твърде солено”, обяснява един.
“Не, твърде здравословно!”, се смее Ville Valo.